ЗДРАВ ДУХ, ЗДРАВО ТЯЛО!

Психиката създава болестта и тя може да я излекува

– Г-н Али Шуган, Вие твърдите, че 80% от житейските и здравословните проблеми са психологически, това как може да се разтълкува на популярен език?

– Всичките ни аномалии в живота – във взаимоотношения, в привличане на събития и обстоятелства или в здравословен план, се дирижират от психологичните подсъзнателни процеси. Анатомията на мозъкът при всички ни може да е приблизително еднаква, но подсъзнателните програми са ни различни. За това едни са в цветущо здраве и благоденствие, а други не успяват нито материално да се развиват, нито здравето си да опазят.
Продължителното безпокойство, обърканост, потиснатост или напрежение, като цяло натрапчивите негативни мисли, предчувствия, интуиция, в зависимост от подсъзнателната програма на психиката ни, могат да нанесат големи поражения. Те не само като лош несъобразителен шофьор ще ни хвърлят в канавката на живота – да паднем, да си изкълчим или счупим крак или ръка, да отблъснат любим човек, да ни изолират от близки, да не можем да се концентрираме и организираме, да ни изхвърлят от любимата ни като начало работа, но дори да ни доведат до сериозни разновидни психологически медицински диагнози и лудост.

Според научните изследвания постоянните хронични страхове и напрежение водят до свиване и и намаляване обема на мозъка с 1 см. На психологическа онова не само мозъкът, но и всички останали органи, червата, артериите, кръвоносните съдове, всичко в тялото може да се свива, да изтръпва, да прави спазми, да се сковава, да атрофира и умъртвява. Психологическият дисбаланс може да доведе до биохимичен дисбаланс в организма, а също и дефицит на жизнено важни химични елементи. Всяко нещо под или над нормата от древни времена се нарича “болест”, а днес всяко отклонение си има и латинско наименование и медицинска диагноза. Биохимичните процеси следват подсъзанателните инструкции. Има и изключения от общото правило. Не виждате ли, че болести, които са привидно чисто физиологични, при допълнителен стрес и изнервяне, се обострят? Това недвусмислено доказва, че са психосоматични, т.е. първоизточникът им е психоневрологични импулси, идващи от подсъзнанието на психиката.

– Кажете ни няколко често срещани симптоми, предупреждаващи за състояние на стрес?

– Според учените, към най – често срещаните прояви, загатващи, че се намираме в стрес, спадат: безсъние, кошмари, умора без апетит или лакомия, редуване на запек с разстройство, раздразнителност, чувство за неспособност за справяне с проблемите, безразличие към всичко на около, усещане за провал и самоосъждане, колебливост и неувереност, неспособност за довършване на започнати неща, липса на чувство за хумор, ужас от бъдещето, неспособност за концентрация, изблици на плач, агресия към близки и влошаване взаимоотношения с партньор, чувство на изолираност от колеги и приятели, системни неудачи и злополуки, нервни тикове, виене на свят, отпадналост, треперене, студени ръце и крака, главоболие, болки във врата и гърба, плашливост, гризане или чоплене на ноктите, често и обилно изпотяване, настръхване и иглички по кожата, изтръпване, схващане, сърцебиене, гадене, импотентност или фригидност, повишена притеснителност, негативни натрапчиви чувства на паника и тревожност, и др.

– А кои са болестите, до които води състоянието на продължителен стрес?

– Продължителният стрес води до многобройни тежки болести, ето някой от тях: нервна депресия, повишено кръвно налягане, исхемична болест на сърцето, включително и сърдечен инфаркт, инсулт, кисти, базедова болест (гуша), миома, рак, анемия, епилепсия (гърчове и припадъци), гастрит, язва, хипертония, множествена склероза, страхова невроза, шизофрения, паркинсон, псориазис, туберкулоза, тромбоза, хепатит, цироза, алергия, синдром на раздразненото дебело черво, захарен диабет, затлъстяване, анорексия, алергия, нарушение във функцията на щитовидната жлеза, мастопатия, бъбречна недостатъчност, проблеми с менструацията, безсъние, депресия, хронична умора, безплодие, шум в ушите, и много др.

– Според Вас, всичко това може ли да се лекува? От стандартната медицина се знае, че стреса е нелечим.

– Психиката създава болестта и тя може да я излекува. Необходими са психологически методи, а не опиат, първото ги лекува и ликвидира, а второто притъпява временно симптомите. Смятате ли, че ако отсечем корените на дървото, неговите стъбла няма да изсъхнат и увехнат? Стандартната медицина укрепва биохимичните процеси, докато първопричината – стреса, си остава извън нейния обсег и лечение. А това не винаги дава окончателно решение на болестите и е превърнало повечето от тях в хронични и неизлечими. Затова от римско време е известна мъдростта “здрав дух – здраво тяло”. От религията знаем, че “вярата е антиплодът на страха и стреса”, а “молитвата е щит срещу зли сили и духове”. А от съвременната психология знаем, че “количественото натрупване на информация /положителна или негативна/ води до качествено изменяне на личността”. Натрапвайте си чрез мисъл, въображение и слово, че ставате все по-добре и по-добре. Обикновено човек сам трудно може да се справи с натрапчиви негативни психологически състояния и има нужда от външна помощ. Той не може да се самоконтролира, не е запознат със самодисциплината над ума, а това изисква и тренинг. Аз ползвам специализираното баене със силна вяра и самоувереност, при което повтарям в най-добрия случай по 2 000 пъти “феляк или нас суреси”. Ползвам и вода, която я зареждам с психо-емоционалния си зарияд и отправените молитвени текстове, а след това независимо дали човек знае или не, от нея той пие до следващата процедура, с нея може и да се пръска жилище, офис или магазин. Една или две процедури не винаги са достатъчни, за да се преборим с конкретен проблем, особено ако има голяма давност. Ето защо процедурите се повтарят многократно, докато се появят реакции на превъзбуда, последвани от желаните положителни резултати. Така успешно отстранявам и освобождавам от безпокойство, напрежение, нервност, стрес, апатия, потиснатост, депресия и всякакъв вид психологически дискомфорт и негативизъм на проклетия и отрицателни енергии. Едновременно с това отстранявам и техните физиологични поражения. Проблеми, които имат прекомерна давност, но заради изискващите се огромни усилия и нетърпението ни за скорошни резултати, или заради безсилието ми, отбягвам да се занимавам с тях.

– Реакциите при чистенето на психиката от негативи – странични ефекти ли са и до колко са опасни?

– Реакциите при специализираното баене не са като при тези от медикаментите на стандартната медицина, които са нежелани и дават странични поражения в организма. Всъщност това е превъзбуда на съществуващ проблем, който в момента е активен или е във временен покой и чака своето активиране. Той не засяга други органи и функции. Като сила превъзбудата при всеки е различна и ако е непоносима, не пречи на човек да ползва и потискащи медикаменти под лекарски контрол или потискащи билкови отвари. Ако вече ползва медикаментозно лечение и го комбинира с процедурите ми, той не бива да го спира, поне докато лекарят не потвърди, че изследванията са му много добри. Реакциите са неизбежни, защото чрез тях човек изхвърля от себе си психо-емоционалните негативи, заедно с физическите им симптоми от болка, сковаване, изтръпване, изпотяване и пр. Те са толкова естествени и необходими, колкото и изпотяването след настинка, изхрачването след плевмония, повръщането след претравяне с храни, или контракциите преди раждане.

– Защо ние като поколение сме по-податливи към стреса, за разлика от предишните поколения?

– Стресът е на всякъде, от това как реагираме в определени ситуации зависи доколко се поддаваме на стреса. От силата на духа и методите, които го стимулират, зависи до каква степен човек може да се пребори с него. Наистина предишните поколения са преживели истински глад и унищожителни войни, но са преодолявали по-лесно тези несгоди, отколкото ние днес. Ние сме облагодетелствани с технологии и какво ли още не, а сме по-неблагодарни, по-непризнателни и по-депресирани от тях. Без да сме преживели жестокостта на войната, ние сме духом много по-зле от тях. Отговорът е в това, че колкото сме по-всеотдайни към материалното и земното, толкова повече се страхуваме и треперим да не го загубим. Предишните поколения имаха духовност, докато ние практически нямаме никаква. Много сред нас дори ползват негативни психовъздействия, защото нямат морални, религиозни или административни спирачки. Залисани в удовлетворение на телесните ни потребности, забравяме за духовните, тези на психиката, тези на душата, а човек е създаден от дух и тяло. Нарушаването на тези природни потребности превръща живота ни в хаос и нищета.

Али Шуган пред в-к. “Старозагорски новини”, стр.7, 20 април 2015 г.